Archief: juni 2008

Grote zomeruitverkoop in Spanje

Vanaf morgen is het weer zover: uren in de rij voor het pashokje om het vervolgens voor de kassa nog eens over te doen. Graaien in stapels en stapels kleding en op jacht naar de beste koopjes. De Spaanse uitverkoop begint. Vanavond worden alle winkels op orde gebracht en naar verwachting zal het storm lopen. Vanwege de slechte economische situatie in Spanje hebben consumenten de afgelopen tijd de knip op hun portemonnee gehouden. Nu winkels tot 50% en zelfs 70% korting aankondigen kunnen zij zich wel weer wat permitteren. Veel advies voor shoppers is er niet: zorg dat je genoeg geduld hebt en trek makkelijke schoenen aan.

EK: Campeones! Podemos!

Na de overwinning op Rusland werd het eigenlijk al verwacht (en zeker gehoopt, want iedereen leek Spanje de overwinning te gunnen). Voor Spanje een EK met een mooi einde: Campeones. De Spaanse selectie won alle wedstrijden en wist gisteren met een goal Duitsland uit te schakelen. 

Liever voetbal dan seks

Hoewel het Erotisch Filmfestival (dit jaar voor het eerst Madrid) meestal kan rekenen op zo'n 50.000 bezoekers, lieten de Spanjaarden het dit keer behoorlijk afweten. Tijdens de openingsavond afgelopen donderdag bleven de zalen nagenoeg leeg en ook de daaropvolgende dagen maakten weinig goed. Spanje was in de ban van voetbal en leefde de afgelopen dagen alleen voor de finale. In totaal kwamen er slechts zo'n 15.000 mensen op het filmfestival af.

Economische crisis Spanje

Hoewel sommige politici stug blijven volhouden dat er niks aan de hand is (en Emilio Botín, de directeur van Banco Santander, sprak afgelopen week van een kinderziekte) blijft bij meer dan de helft van de Spanjaarden de knip op de portemonnee. De inflatie in juni kwam tot boven de vijf procent en meer dan 50 procent van de Spanjaarden is van mening dat het land in een economische crisis verkeert.

EK: Als Spanje wint ga ik trouwen

De vriendin van voetballer Daniel Güiza heeft een extra reden om heel hard te hopen dat Spanje de finale wint: Güiza heeft aangekondigd met Nuria Bermudez in het huwelijk te treden als de Spaanse selectie de Duitse verslaat. Omdat David Villa geblesseerd is staat Güiza mogelijk in de basis, hoewel ook een positie op het middenveld niet wordt uitgesloten.

EK: Bijnamen op het veld

Wie ooit naar voetbal op de Spaanse televisie heeft gekeken, zal het niet ontgaan zijn: de pers en de Spaanse samenleving geven hun spelers graag bijnamen. Zo spelen in de Spaanse selectie Silva Het Chineesje (El Chinito Silva), Fernando Torres alias Babyface (El Niño), Andres Iniesta als Bleekgezicht (El Blanquito) en Carles Puyol als Tarzan.

(Met dank aan Marco Queso)

Celstraf voor paardenverkrachting

Een rechtbank in Mataró, nabij Barcelona, heeft een man tot een celstraf van vijf maanden veroordeeld voor seksueel misbruik van een paard. De man beweert zelf dat hij in gevecht raakte met de merrie Ombra, toen hij hij haar wilde berijden, maar de rechter achtte bewezen dat de verwondingen van zodanige aard waren, dat het niet anders dan sadistisch en seksueel geweld kon zijn. De man verdwijnt voor vijf maanden achter de tralies.

EK: Enrique Iglesias opent de finale

Zanger Enrique Iglesias opent de EK-finale morgenavond met zijn EK-song Can you hear me. Dat betekent een extra steun in de rug voor de Spaanse selectie, want Iglesias is groot fan van het Spaanse team.