Archief: mei 2008

Beperkt Houdbaar publieksfavoriet in Madrid

De documentaire Beperkt Houdbaar van Sunny Bergman over de gevolgen van de cosmetica- en mode-industrie en plastische chirurgie voor het zelfbeeld van jonge vrouwen, heeft op het internationale festival voor documentaires in Madrid, Documenta Madrid, de publieksprijs gewonnen. Voor een overzicht van alle winnaars van het festival: klik hier.

De gekste Spaanse namen

Met standaard twee achternamen hebben sommige Spanjaarden wel hele vreemde naamcombinaties. Het tijdschrift Muy Interesante publiceerde enige tijd geleden een lijstje met de twintig gekste namen in het land. Hier volgen ze. Let op: de namen zijn vanzelfsprekend in het Spaans, dus om de combinaties te begrijpen is enige kennis van de Spaanse taal gewenst.

Waterreservoirs Catalonië weer gevuld

Op de foto linksboven het stuwmeer van Sau zo´n twee maanden geleden. Toen kwam de plek in het nieuws, omdat al het water was verdwenen. Nu is het meer wederom in het nieuws, omdat het de afgelopen weken flink geregend heeft en het stuwmeer weer voor meer dan de helft gevuld is.

Strijd tegen topless zonnen

In massatoeristisch Alicante willen sommigen dat meisjes en vrouwen hun bovenstukjes aanhouden op het strand. De organisatie Alicante Pro Family verzamelde maar liefst 10.000 handtekeningen tegen topless zonnen op de stranden van de stad. Maar dat gaat het stadsbestuur blijkbaar wat ver: Carmen Román, als raadslid verantwoordelijk voor de stranden, ziet geen reden om dit verzoek serieus te nemen. Voorlopig blijft topless bruinen dus gewoon een beslissing van degene die haar bovenstukje uittrekt.

Mediterrane keuken verkleint diabeteskans

Onderzoek van de Universiteit Navarra heeft aangetoond dat het Mediterrane dieet de kans op de diabetes type 2 met maar liefst 83 procent verminderd. De combinatie van veel groenten, fruit en olijfolie zorgt ervoor dat mensen minder snel diabetes krijgen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 14.000 studenten, die gedurende een aantal jaar gevolgd werden. Tevens bleek dat steeds minder jongeren voor het Mediterrane dieet kiezen.

Wegrennen uit Spanje

De bedenker van wegrennen.com een site voor video's met hotspots uit de hele wereld, die zich kenmerken door de wegrennende mensen in beeld, is op zoek naar wegrenfilmpjes uit Spanje. Op dit moment is er alleen een wegrenner gefilmd voor de Moskee van Córdoba. De bedoeling: je filmt een highlight (stilstaand beeld, alsof het aan ansichtkaart betreft) en laat iemand door het beeld hollen. Je filmpje wordt vervolgens op de site gezet. Helaas zijn er nog geen filmpjes uit Spanje op de site te zien, maar wie weet staat jouw video er binnenkort op.

49 Spaanse stranden verdwenen

527 Spaanse stranden en jachthavens hebben dit jaar het kwaliteitskeurmerk en de bijbehorende blauwe vlag gekregen. Dat zijn er 49 minder dan vorig jaar. De stranden zijn natuurlijk niet helemaal verdwenen, zoals de kop suggereert, maar echt fijn is het er niet meer voor strandgangers. Toch blijft Spanje het land met de meeste blauwe vlaggen ter wereld. Volgens krant 20Minutos bevinden de beste stranden zich in de provincie Alicante, terwijl Catalonië de meeste stranden met een blauwe vlag telt, daarna volgen Gallicië en Valencia.

Voor de volledige lijst van stranden met een blauwe vlag in Spanje klik hier.

Geen naakt op stranden Alicante

Naaktzonners uit Alicante zijn boos: een nieuwe wetgeving bepaalt dat strandgangers die hun kleren uittrekken kunnen rekenen op een boete tussen de 750 en 1500 euro op alle stranden van de stad. Wie echter naakt de Avenida de Maissonave – de zesde duurste straat van Spanje en drukste straat van Alicante – afstruint doet, vermits er geen kinderen aanwezig zijn, niks verkeerd.

Spaanse filmhit in Nederlandse bioscoop


Sinds vorige week draait El Orfanato, de grote Spaanse filmhit van 2007, in de Nederlandse bioscopen. Een spannende thriller, die wat mij betreft zeker de moeite waard is. De film won maar liefst zeven Spaanse Goya's. Het verhaal speelt zich af in een voormalig weeshuis, waar het verleden doorspookt.

Aanslag Colombiaanse rebellen in Madrid

Uit in beslag genomen computers van FARC-leider Raúl Reyes blijkt dat de Colombiaanse guerrilla een aanslag voorbereidde op de Colombiaanse autoriteiten in Madrid. De computers werden in maart in beslag genomen en er wordt vanuit gegaan dat de huidige FARC-leider, Alfonso Cano, groen licht heeft gegeven voor de aanslag.