Archief: maart 2008

Wat denkt Spanje van Fitna?

Natuurlijk heeft Fitna ook in Spanje de media gehaald. Eerder deze maand werd bekend dat Spanje spontaan verklaarde solidair te zijn met Nederland in alle polemiek rond de film van Geert Wilders.

Tragische fout van het rechtssysteem

Een tragische fout van het rechtssysteem. De pedofiel die verantwoordelijk is voor de dood van de vijfjarige Mari Luz in Huelva, had achter de tralies moeten zitten. De Spaanse autoriteiten geven hun tragische fout toe. In 2002 werd de man veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn eigen dochter. Hij vocht de uitspraak van de rechter aan en bleef al die tijd vrij. Intussen werd hij voor nog een soortgelijk misdrijf berecht maar hij kreeg een reeds verlopen straf opgelegd. Mari Luz' familie is furieus.

Spanje Vakantieplanner 2008: Volvo Ocean 2008

Of je nu op zoek bent naar pitoreske vissersdorpjes, idyllische stranden, een spectaculair nachtleven, bruisende steden, culinaire geneugten, culturele hoogtepunten of een verblindende natuur: in Spanje kun je het vinden. Om het maximale te halen uit je vakantie onder de Spaanse zon brengt Spanje.blog.nl handige reistips én de absolute hoogtepunten. Deze week de Volvo Ocean Race die dit jaar plaatsvindt vanuit startpunt Alicante.

Drinkfestijn kost Granada 34.000 euro

34.000 euro kost het drinkfestijn van afgelopen weekend in Granada de stad. Maar liefst 15.000 mensen namen deel aan een macro-botéllon vrijdagavond om de komst van de lente te vieren. Van incidenten wordt geen melding gemaakt en 23 mensen werden garresteerd, een relatief klein aantal. Toch kost het festijn de gemeente tienduizenden euro's. De schoonmaakkosten zijn goed voor zo'n negenduizend euro terwijl het grootste deel van het bedrag opgaat aan de inzet van extra politiepersoneel.

Toeristenmetro: alternatief voor volle bus Barcelona

Barcelona is druk. Wie op zaterdagmiddag het centrum aandoet verdrinkt zo ongeveer tussen de mensen en dan met name toeristen. Bovendien worden het er in de toekomst alleen maar meer. En dat moet allemaal in de toeristenbus. Niet dus, want vanaf deze zomer kunnen toeristen niet alleen met de bus naar alle must-sees in de stad, maar ook met de ondergrondse. Daarmee is Barcelona de eerste Europese stad die een citytour per metro aanbiedt. Alle belangrijke stops worden in de vier eerste routes opgenomen. De reden? Het drukte op straat verlichten. Voordeel voor de toerist? Je staat niet meer vast in het verkeer. Laten we wel hopen dat ze iets aan de oververhitting in de tunnels zullen doen. En de airco in de metro een graadje warmer: toeristen lopen nu eenmaal graag in korte broeken en mouwloze hempjes.

Hoop voor Barcelona’s fietspaden

Het valt niet mee om in Barcelona fietsend door het leven te gaan of een toeristische citytour (op oud-Hollandse wijze) op stalen ros te doen. Maar er is hoop. De PP dringt er bij het gemeentebestuur op aan de fietspaden in de stad nog eens flink door de molen te halen. Laten we hopen dat er met het schrale aantal dat er überhaupt door de molen gehaald kan worden, in ieder geval in de toekomst meer worden.

Vliegbelasting Canarische Eilanden mogelijk omlaag

De vliegbelasting naar de Canarische Eilanden gaat mogelijk omlaag. Volgens de huidige regelgeving wordt een extra toeslag van 45 euro in rekening gebracht voor gebieden die verder dan 2500 kilometer van Nederland vandaan liggen. Dat geldt voor de Canarische Eilanden en Turkse bestemmingen. Staatssecretaris Jan Kees de Jager vraagt de Tweede Kamer nog eens kritisch naar de belastingen te kijken. De nieuwe tariefen gelden vanaf 1 juli. Voor bestemmingen dichter bij huis geldt een bedrag van 11,25 euro.

Mateloos markten: het dorp van de rommelmarkt

Of het nu gaat om verse groenten, fruit en vis, unieke tweedehandsjes of handgemaakte souvenirs: het is toch veel leuker om ze op een ouderwets gezellige markt te kopen, dan in de commerciële winkelstraten? In de rubriek Mateloos Markten passeren authentieke Spaanse mercados en mercadillos de revue. Dagmarkt, vlooienmarkt, toeristische markt: Spanje biedt mogelijkheden genoeg om mateloos te markten. In deel 13 een bezoek aan het dorp van de rommelmarkt La Nucía in de provincie Alicante.

Verpleegsters in Cadiz moeten sexy zijn

Verpleegsters van de St. Rafaelkliniek in het Spaanse Cadiz waren hun korte rokjes en uitgesneden shirtjes zo zat, dat zij hun bedrijfskleding inruilde voor de mannenversie. Dat werd hen niet in dank afgenomen: de vrouwelijke collega's die hun sexy rokjes hadden thuisgelaten, kregen dertig euro loonaftrek. Volgens de directie zijn ze verplicht zich aan de kledingvoorschiften te houden. De verpleegsters zijn boos en zullen volgende week een protestactie op touw zetten.