Archief: februari 2008

Spaanse musical over Anne Frank

Musicals zijn meestal gezellige voorstellingen, maar niet altijd gaan ze over een ´gezellig´ thema. In Madrid is gisteravond de musical Anne Frank, Loflied op het Leven in première gegaan. Hoewel er kritiek is geweest dat een nazi-slachtoffer geen aanleiding zou moeten zijn voor een musical, waarin muziek en dans een prominente rol spelen, is de musical toch goed ontvangen. Dagblad El País spreekt vandaag van een realistische en menselijke Anne Frank. De hoofrol wordt gespeeld door de Cubaanse Isabella Castillo.

Popmuziek in verkiezingsstrijd

Of het helemaal thuishoort bij een verkiezingscampagne is de vraag, maar in Spanje vinden ze blijkbaar van wel. Zowel de socialisten als de conservatieven, de twee grootste partijen, lanceerden in aanvulling op hun campagne een song om zo nog meer stemmen te winnen en kiezers op hun hand te krijgen. Het lied van de socialisten verdedigt het geluk (Defender Alegria) en wordt gezongen door verschillende bekende Spaanse artiesten. Ook de conservatieven brachten een popsong uit die het goed moet gaan doen bij het publiek. De bedenker is een advocaat, die graag anoniem wil blijven.

Je kunt het PP-verkiezingslied hier beluisteren.

Verkiezingsbudget: 50 miljoen euro

Publiciteit, bezoekjes, bijeenkomsten: een verkiezingscampagne is niet goedkoop en het kan altijd duurder. In Spanje geven de grootste politieke partijen de laatste vijftien dagen van de campagne 50 miljoen euro uit, iets meer dan een euro per inwoner van het land. Het grootste budget hebben de conservatieven: twintig miljoen euro. De socialisten doen het met 18,6 miljoen euro en de kleinere IU heeft 4,5 miljoen te besteden.

Duurste optrekje Spanje: 90 miljoen

Het kan bijna niet sprookjesachtiger: een woning op slechts tachtig meter van het wereldberoemde Alhambra in Granada. De kosten zijn dan ook niet mis: het duurste optrekje in Spanje dat momenteel te koop wordt aangeboden is El Carmen de los Chapetiles en de vraagprijs bedraagt negentig miljoen euro. Je hebt dan wel je eigen toegang tot de paleistuinen. Het paleisje dateert uit de vijftiende eeuw en is gebouwd op 6500 vierkante meter grond, waarvan 2000 vierkante meter in de woning zit. Het beschikt onder meer over twaalf slaapkamers. Voor meer informatie: www.carmendeloschapiteles.com.

Spaanse Spijzen: Sangria

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week geen gerecht maar een typisch Spaans drankje: Sangria.

Soms heb ik het idee dat het vooral de toeristen zijn, die je hier in Spanje achter de literflessen lauwe sangria op het terras ziet bijkomen van een dagje strand, cultuur of winkelvermaak. Want Spanjaarden zie ik het in mijn omgeving weinig bestellen (behalve in Barcelona´s Eixample Izquierda waar hippe homo´s ineens wel weer van het fruitige drankje nippen). Zelf heb ik het vaker in Nederland bestelt dan in mijn huidige woonplaats Barcelona. Maar het blijft natuurlijk het ultieme drankje om in de vakantiestemming te komen…

Huiselijk geweld blijft probleem in Spanje

Huiselijk geweld blijft een probleem in Spanje. Dat blijkt nadat deze week vier vrouwen binnen 24 uur gedood werden door hun partner. Gisteren werd een demonstratie tegen huiselijk geweld in het land georganiseerd. De slachtoffers waren tussen de 22 en 55 jaar oud. Twee kwamen door schoten om het leven, de andere twee waren neergeschoten. Drie daders werden gearresteerd, maar één pleegde zelfmoord. Dit jaar werden reeds zeventien vrouwen door hun partner gedood: vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. In totaal kwamen in 2007 71 vrouwen door huiselijk geweld om het leven.

Drieduizend snelheidsboetes geannuleerd

Boetes voor te hard rijden zijn voor veel mensen pijnlijk. (Waarom heb ik zo hard gereden?) Maar het is helemaal vervelend als je de snelheid helemaal niet hebt overtreden. Het overkwam duizenden automobilisten in Catalonië. Ze reden tussen eind januari en half februari langs een camera op de T-11 in Reus, maar de camera werkte schijnbaar niet optimaal. Slechts 530 van de 3200 boetes, variërend tussen de 91 en 600 euro, werden betaald, maar de meerderheid gaat in beroep. Ze hoeven hun boetes niet te betalen. De camera verving een andere camera, die in augustus al verkeerd ingesteld bleek. Afgelopen week bleek dat ook de nieuwe niet juist werkt.

Spanje pakt Nederlander op voor ontvoering

De Nederlandse Hendrik S. (44), die door de autoriteiten van Nederland sinds 2005 gezocht werd voor het ontvoeren van zijn dochter, is in het Spaanse Alora gearresteerd. De dochter is bevrijd door de Spaanse politie. Ze zal in een verzorgingstehuis worden opgenomen, tot ze door Nederland wordt opgehaald. De man werd niet alleen gezocht voor het kidnappen van zijn dochter, maar eveneens wordt hij beschuldigd van lichamelijke geweld.

 

Uitslag televisiedebat verkiezingen: socialistische voorsprong

Het eerste Spaanse televisiedebat tijdens de verkiezingscampagne is gisteravond met een lichte voorsprong gewonnen door regeringsleider Zapatero. Volgens de kijkers was oppositieleider Rajoy vooral tijdens de tweede helft van het debat zenuwachtig. Het debat werd door zestig procent van de Spanjaarden bekeken. Televisiedebatten zijn in de Spaanse politieke traditie niet gebruikelijk, voor het laatst werd er 1993 op het scherm gedebatteerd. Volgende week maandag wordt het tweede televisiedebat gehouden.

Spanje vakantieplanner 2008: gastronomisch genieten

Of je nu op zoek bent naar pitoreske vissersdorpjes, idyllische stranden, een spectaculair nachtleven, bruisende steden, culinaire geneugten, culturele hoogtepunten of een verblindende natuur: in Spanje kun je het vinden. Om het maximale te halen uit je vakantie onder de Spaanse zon brengt Spanje.blog.nl vanaf deze week handige reistips én de absolute hoogtepunten voor 2008. Met voor elk wat wils.
 
Deze week: gastronomisch genieten