Archief: januari 2008

Meerderheid starters redt het niet zonder ouders

Terwijl in Noord-Europa jongeren al op jonge leeftijd zelfstandig zijn, huizen huren en zelfs huizen kopen is de situatie in Spanje totaal anders. Uit een rapport over de sociale situatie in het land blijkt dat maar liefst 57 procent van leeftijdsgroep tussen de 26 en 35 jaar volgens de moderne maatstaf arm zou zijn, wanneer deze groep volledig zelfstandig zou wonen en zonder hulp van ouders zou moeten rondkomen. Momenteel woont 36% procent van de Spanjaarden in deze leeftijdsgroep nog bij hun ouders. Niet omdat het zo comfortabel is of omdat ze geen geschikte huwelijkspartner hebben gevonden, maar gewoon omdat het betaalbaar is. De roep om hervormingen is groot.

Spaanse Spijzen: patatas bravas

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: patatas bravas.

Gefrituurde aardappelblokjes met een spicy saus: geen tapasbar die ze niet op de menukaart heeft staan. Het is misschien wel het meest simpele Spaanse gerecht, maar kan op talloze manieren bereid worden. Eens waren het vooral studenten en arbeiders die regelmatig een bordje patatas bravas bestelden, maar tegenwoordig is het een gerecht van alle Spanjaarden. Zo staat ook koning Juan Carlos bekend als liefhebber.

Spaanse kroonprins viert veertigste verjaardag

De Spaanse troonopvolger Don Felipe, de prins van Asturië, vierde gisteren zijn veertigste verjaardag. Jarenlang behoorde hij tot de meest felbegeerde vrijgezellen in Spanje, maar met zijn Letizia en zijn kleine prinsesjes is de kroonprins veranderd in een echte family-man. Zijn officiële taken aan het hof begon Prins Felipe twaalf jaar geleden, nadat hij zijn studie en militaire training had volbracht. En dat het leven als troonopvolger op zijn zachtst gezegd druk is, blijkt uit de cijfers: 170 buitenlandse tripjes, ruim zevenhonderd speeches en 13.405 bezoekers, wat betekent dat hij gemiddeld door drie personen per dag bezocht wordt.

Nieuwe rubriek: Spaanse Spijzen

Natuurlijk gaan we naar Spanje vanwege het klimaat, de stranden, de cultuur en de bruisende steden. Maar de culinaire geneugten zijn op zijn minst een welkome bijkomstigheid. Tapas, paella, gazpacho en Spaanse wijnen: de Spaanse keuken is wereldwijd populair, maar waar kun je er beter van genieten dan in Spanje zelf? Gekenmerkt door verse produkten gaan traditionele recepten hand in hand met innovatieve creaties van topkoks als Ferran Adría. In de rubriek Spaanse spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Morgen deel 1: patatas bravas.

Geen tomaat meer op Spaanse televisie

Spanjaarden zijn gek op roddels. Naast de veelgelezen roddelbladen, waarvan de Spaanse Hola de bekendste is, kijkt de bevolking ook graag naar roddeltelevisie. En die roddels zijn heel wat genanter dan wat er zoal in RTL Boulevard de revue passeert. Zo werd in één van de eerste afleveringen van Aqui Hay Tomate (Hier Is Tomaat) die ik zag een minutenlang item uitgezonden over het aantal blikken tomatensaus dat topvoetballer Ronaldo in de supermarkt had ingeslagen. Het programma sloeg toen het vijf jaar geleden voor het eerst op de buis verscheen in als een bom. Elke dag na het middagjournaal was de Telecinco-show weer volgepropt met ludieke plaatjes, onzinnige quotes en natuurlijk de allerbeste (en slechtste roddels). Nu stopt de populaire show ermee. Eén van de presentatoren gaf als reden voor de stop dat Isabel Pantoja, de meeste ´beroddelde´ Spaanse celebrity, dit oh zo graag wilde. De kijkcijfers blijken echter minder goed te gaan (zouden de Spanjaarden genoeg hebben van roddeltelevisie?) en waarschijnlijk wilden de presentatoren en gossiphunters ook even rust.

Evenveel vrouwen als mannen op kieslijsten

Mannen en vrouwen moeten gelijk vertegenwoordigd zijn op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen in Spanje. Dat volgt uit de uitspraak van het Grondwettelijke Gerechtshof, dat bepaalde dat de wet waarin deze gelijke verdeling wordt voorgeschreven niet in strijd is met de Spaanse grondwet en dus moet worden nageleefd. De uitspraak volgde op een aanvechting van de socialistische wet door de Spaanse oppositiepartij Partido Popular. De uitspraak betekent dat vrouwen en mannen in principe elk vijftig procent van de lijst voor hun rekening moeten nemen, al wordt een marge van veertig en zestig procent geaccepteerd.

Nieuwe computermuis reageert op hoofd

Kun je door een lichamelijke afwijking of een veelvoorkomende muishand niet lekker het web op of je werkzaamheden minder goed uitvoeren? Een onderzoeksteam van de Universiteit van Lleida in Spaans Catalonië heeft dé oplossing: de hoofdmuis. Knikken en schudden met je hoofd en zo weet je computer wat jij wil. Je kunt de hoofdmuis online vinden, downloaden en zo gebruiken. Het is weliswaar niet de eerste in zijn soort, maar misschien wel de meest gebruikersvriendelijke: je hebt alleen een webcam nodig en er is geen training nodig om de hoofdmuis te leren kennen. Het programma is beschikbaar in het Engels en hier gratis te downloaden.

Spaanse socialisten vergroten voorsprong

Terwijl vorige week de Spaanse kranten vol stonden met berichten over strijd binnen de top van oppositiepartij Partido Popular, bleken de socialisten gisteren hun voorsprong in de aanloop naar de verkiezingen te hebben vergroot. In de peilingen staan zij op 44 procent, terwijl de conservatieven 38 procent zouden halen. Premier Zapatero beloofde afgelopen weekend dat alle belastingbetalers jaarlijks 400 euro zullen terugkrijgen, als hij de verkiezingen wint. Oppositieleider Rajoy beloofde de kiezers volledige werkgelegenheid binnen drie jaar. Al eerder maakte hij de bekend dat hij vrouwen positief wil discrimineren als het gaat om belastingbetaling – een maatregel die heel wat stof deed opwaaien.

Enorme toestroom Roemenen in Spanje

Honderdduizenden Roemenen zijn het afgelopen jaar naar Spanje getrokken in de hoop op verbetering van hun economische situatie. Roemenië trad in januari 2007 toe tot de Europese Unie en naar schatting wonen er in Spanje inmiddels meer dan 600.000 Roemenen. Spanje had de enorme toestroom al voorzien en stelde een aantal voorwaarden voor Roemeense immigranten in, maar het aantal dat alsnog het recht heeft om zich in Spanje te vestigen bleek het afgelopen jaar enorm. Gemiddeld verdienen Roemenen in Spanje duizend euro meer dan in hun eigen land. Intussen lopen de spanningen tussen de Roemeense immigranten en de Spanjaarden langzaam aan op. Nu de economie stagneert beschuldigen steeds meer Spaanse arbeiders de Oost-Europeanen ervan hun baantjes in de pikken. Gevreesd wordt dat de situatie uit de hand zou kunnen lopen.

Naakt tegen bont voor Barcelona´s kathedraal

Zo´n hondervijftig mensen demonstreerden afgelopen zondag naakt op de trappen voor de kathedraal in de Gotische wijk om zo op ludieke wijze de aandacht op de strijd tegen de bontindustrie te vestigen. De protestactie was in het leven geroepen door de dierenrechtenorganisatie AnimaNaturalis. De demonstranten hadden hun naakte lichamen van rode verfspetters voorzien om zo het bloedvergieten te symboliseren. Op een spandoek viel te lezen ´hoeveel levens voor een jas?´.