Archief: oktober 2007

Spanje veroordeelt moslimterroristen

Het Spaanse gerechtshof bepaalde vandaag dat 21 van de verdachten van de terreuraanslagen van 11 maart 2004 de gevangenis in moeten. Zeven anderen kregen geen straf opgelegd, waaronder ook Rabei Osman Sayed Achmed, alias De Egyptenaar, die ervan verdacht werd het brein achter de aanslagen te zijn. De Baskische terreurorganisatie ETA werd van alle blaam gezuiverd. Drie veroordeelden kregen de maximale straf van 40.000 jaar opgelegd. De minst zwaar veroordeelde verdwijnt voor drie jaar achter de tralies. Bij de aanslagen op vier verschillende treinen in Madrid kwamen 191 mensen om het leven.

De eerste reactie van premier Zapatero op de uitspraak is positief. Hij verklaarde dat er recht is gedaan. 

Prinses Leonor viert tweede verjaardag

Prinses Leonor, de oudste dochter van troonopvolgers Prins Felipe en Doña Letizia, viert vandaag haar tweede verjaardag. Haar beide ouders hebben de dag voor haar vrijgehouden en ook koning Juan Carlos komt later op de dag op bezoek. Volgens een onderzoek van de krant 20Minutos is Leonor na koningin Sofia het meest populaire lid van de familie. De koning staat op de derde plaats. Of Leonor in de toekomst haar ouders zal opvolgen als koningin van Spanje is nog onzeker, omdat momenteel de wet voorschrijft dat alleen mannelijke leden van het koningshuis in aanmerking komen voor de troon. Het debat om deze wet aan te passen is in de Spaanse politiek nog gaande.

WWF: gevolgen noodweer Alicante schuld lokale overheid

De Spaanse tak van het Wereld Natuur Fonds (WWF) stelt dat een groot deel van de rampzalige gevolgen van de hevige regenval in Alicante afgelopen maand voorkomen had kunnen worden als de regionale overheid bij de stedelijke planning van het gebied meer oog had gehad voor de natuurlijke ecosystemen in de regio. Volgens de organisatie is de natuurlijke grond in staat een groot deel van de regenval te absorberen, maar heeft de stedelijke expansie ertoe geleid dat dit niet langer mogelijk is. Verwoestende overstromingen, zoals die zich voordeden tijdens het noodweer in de provincie zijn het gevolg. Het WWF roept de regionale overheid van Valencia en de lokale gemeenten op strenger toe te zien op de stedelijke ontwikkeling in het gebied.

Bemanning Spaans vliegtuig nog altijd gevangen

De bemanning van het Spaanse vliegtuig van Girjet wordt nog altijd in Tsjaad vastgehouden. De plaatselijke autoriteiten verdenken de Franse organisatie genaamd Zoe's Ark, die het vliegtuig huurde, van ontvoering van kinderen en illegale adoptiepraktijken. De drie mannelijke en vier vrouwelijke Spaanse bemanningsleden worden verdacht van betrokkenheid. Volgens de regering van het Afrikaanse land waren de kinderen niet ziek noch wees. Families die de kinderen onder hun hoede zouden nemen zouden hiervoor betaald hebben. Dat bevestigt Annet Rehrl, afgevaardigde voor de Vluchtelingencommissie van de VN in Tsjaad. De kinderen zijn ondergebracht in een weeshuis. Momenteel wordt uitgezocht waar ze precies vandaan komen. De Franse premier Sarjkozy omschreef de praktijken van de ngo reeds als illegaal en onacceptabel. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken doet er alles aan om de Spaanse bemanning vrij te krijgen. Zij zouden niets afweten van eventuele illigale activiteiten.

498 Spaanse religieuzen zalig verklaard

Nooit eerder werden zoveel mensen tegelijk zalig verklaard als afgelopen weekend, toen het Vaticaan in Rome maar liefst 498 Spaanse priesters en andere religieuzen tot het martelaarschap verhief. De priesters namen allen deel aan de Heilige Kruistocht tegen de wettelijke republiek tijdens de burgeroorlog in Spanje tussen 1936 en 1939. Zij sneuvelden in hun strijd evenals zo'n zevenduizend andere katholieken. De Spaanse pers heeft verdeeld gereageerd op de zaligverklaring omdat de Katholieke Kerk tijdens de Spaanse burgeroorlog openlijk de kant van generaal Franco koos.

Vrouwelijke soldaat poseert naakt op magazinecover

De Spaanse vrouwelijke soldaat Pilar Pacheco staat deze week naakt op de cover van het tijdschrift Interviú Magazine. Het is voor het eerst dat een Spaanse soldaat naakt poseert. 

De 26-jarige Pacheco vertelde het tijdschrift dat ze, als ze niet bij het leger was gegaan, model had willen worden. Ze is al acht jaar gestationeerd bij de legerbasis in Ceuta, waar ze werkzaam is op de administratieve dienst. Omwille van haar respect voor het leger heeft ze ervoor gekozen om zonder militaire insignes te poseren.  
Het tijdschrift ligt vanaf vandaag in de winkel. 

Was Salvador Dalí homoseksueel?

Was Salvador Dalí homoseksueel? Het is een controversiële gedachte die de basis vormt van de film Little Ashes, waarin de relatie tussen de Spaanse kunstenaar Dalí en zijn landgenoot de dichter Federico Garcia Lorca wordt uitgediept. De film speelt zich af in het Madrid van de jaren twintig en gaat over de intieme relatie tussen de beide artiesten en de filmmaker Luis Bunuel. Op een seksuele relatie tussen de beide mannen (Dalí en Lorca) is gedurende Dalí`s leven verschillende malen gezinspeeld, maar de surrealist heeft altijd ontkend ooit in te zijn gegaan op de avances van zijn tijdgenoot. Dalí wordt in de film gespeeld door Robert Pattinson, een jonge acteur afkomstig uit Londen, die eerder de rol van Cedric Diggory vertolkte in de Harry Potter films. De Spaanse acteur Javier Beltran zal dichter Lorca spelen, terwijl Matthew McNulty filmmaker Bunuel speelt. Little Ashes is een film van Paul Morrison die naar verwachting in 2009 zal verschijnen. 

Kritiek op transportminister groeit door problemen Barcelona

Treinreizigers in en rond Barcelona zijn wanhopig. De reden? De komst van de hogesnelheidslijn in de stad. De werkzaamheden blijken lang niet zo soepel te verlopen als eerder door het Ministerie voor Openbare Werken werd beloofd. Door de aanleg van de spoorlijn ligt het openbaar vervoer, uitgevoerd door Renfe (Spaanse spoorwegen), stil. Passagiers worden op veel trajecten vervoerd met bussen en moeten er rekening mee houden dat zij ongeveer twee keer zo langs onderweg zijn als normaal. Een situatie die nog tot eind van het jaar zal duren. Bovendien blijkt bij de aanleg de veiligheid niet altijd te worden gegarandeerd en storten bouwwerken hier en daar in elkaar. Men vreest dat het halen van de voorgestelde datum (de werken zouden met de kerst klaar zijn) belangrijker is dan de veiligheid tijdens en na de bouw. Velen houden minister Magdalena Álvarez verantwoordelijk en eisen haar ontslag. Premier Zapatero, die vandaag op bezoek is bij de werkzaamheden, neemt alles verantwoordelijkheid op zich en zal de situatie moeten verantwoorden. Overigens is de reputatie van de Renfe in Catalonië op zijn zachtst gezegd toch al niet zo best. Terwijl de metro en de ferrocarrils, beiden Catalaanse transportsystemen, doorgaans prima functioneren, blijkt de Renfe keer op keer voor storingen en problemen te zorgen. De verantwoordelijkheid voor de Renfe ligt bij de Spaanse overheid en daarom is het treinsysteem een doorn in het oog van veel Catalaanse nationalisten.

Demonstraties tegen racisme

Spanjaarden demonstreren graag en veelvuldig. Of het nu voor betere huisvesting is, veiligheid op straat, of, zoals gisteren, tegen racisme. Naar aanleiding van de vrijlating van de Catalaan, die zich eerder deze maand schuldig maakte aan racistisch gedrag in de metro van Barcelona, werd gisteren op diverse plaatsen in het land gedemonstreerd. De grootste demonstraties hadden plaats in de grote steden: Madrid, Barcelona en Valencia. Onder de actievoerders waren veel buitenlanders aanwezig. De meeste demonstranten vinden dat Spanje strenger moet optreden tegen racisme.

Uitreiking Prins van Asturië-prijzen

Gisteravond was het weer tijd voor de Prijzen van de Prins van Asturië, die de Spaanse kroonprins Felipe jaarlijks uitreikt. De Spaanse pers spreekt van een emotionele uitreiking in Oviedo, waarbij de prins opriep bij te dragen aan een samenleving waarbinnen mensen ondanks verschillen vreedzaam en op constructieve wijze samenleven. 

De belangrijkste winnaar was ongetwijfeld Al Gore, die waarschuwt voor de klimaatveranderingen die Spanje te wachten staan. Hij won de prijs voor Samenwerking. Bob Dylan viel in de prijzen voor de sector Kunst. Biologen Peter Lawrence en Ginés Morata ontvingen de prijs voor de Wetenschap. In de categorie Literatuur won de Israeliër Amos Oz. De speciale Concordia Award ging naar het bestuur van het Holocaust Museum in Jeruzalem. Die uitreiking was het meest emotionele moment van de avond. Michael Schumacher ontving dit jaar de prijs voor de categorie Sport en de prijs voor Sociale Wetenschappen ging naar Ralf Dahrendorf.