Archief: september 2007

Baskenland maakt zich op voor autonomie

Juan José Ibarretxe, voorzitter van de Baskische regering, heeft vrijdag aangekondigd twee referenda te zullen houden over de soevereiniteit van Baskenland. Het eerste referendum moet worden gehouden op 25 oktober 2008 en het tweede in 2010. 
De vragen die de stemmers concreet krijgen voorgelegd zijn nog niet bekend, maar dat de premier een onafhankelijk Baskenland voor ogen heeft is wel duidelijk. Ibarretxe zegt overigens de de referenda niet legaal bindend zullen zijn, maar de centrale regering een idee zullen geven over hoe de meerderheid van de Basken over de huidige situatie denkt. 

Premier Zapatero, en velen met hem, zijn van mening dat het te houden referendum tegen de grondwet indruist. Zapatero heeft reeds aangekondigd dat hij geen enkele onwettelijke maatregel zal goedkeuren. Ibarretxe probeert de centrale regering te dwingen tot goedkeuring door vervroegde verkiezingen in het najaar van 2008 aan te kondigen, indien het referendum niet mag doorgaan.

Leugenares 9/11 is Alicia Esteve Head uit Barcelona

Dagblad La Vanguardia komt vandaag met het nieuws dat Tania Head, de voorzitter van de Stichting voor Overlevenden van 9/11 die afgelopen donderdag door de New York Times als leugenares werd ontmaskerd, eigenlijk Alicia Esteve Head heet en afkomstig is uit Barcelona. Zes jaar lang vertelde ze als Tania Head haar ongelooflijke ontsnappingsverhaal vanaf één van de bovenste verdiepingen van de zuidelijke WTC-toren. Uit de New York Times van afgelopen donderdag blijkt dat het bedrijf waarvoor ze gewerkt zou hebben nooit van haar gehoord heeft en dat haar omgekomen verloofde zelfs nooit haar vriend is geweest. 

Volgens La Vanguardia komt Alicia Esteve Head uit een familie van ondernemers uit Barcelona. Haar vader en broer verdwenen tijdelijk achter de tralies, nadat ze in 1992 betrokken waren bij een geldschandaal. Ook weet de krant te vertellen dat ze tussen 1998 en 2000 werkzaam was als secretaresse voor het bedrijf Hovisa. 


Baby wordt geboren tijdens helicoptervlucht

Een moeder is gisteren van haar derde kind bevallen aan boord van een helicopter op weg naar het ziekenhuis. Het gezin is woonachtig in het Baskische dorpje Lekeitio, dat over land slecht te bereiken is. De plaatselijke ambulance was reeds ingezet voor een ander ongeval, toen de moeder de alarmcentrale belde nadat haar vruchtwater was gebroken. Omdat het 25 minuten vanuit de dichtsbijzijnde plaats zou duren om de moeder over land te bereiken en vervolgens nog eens 40 minuten om haar naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen, werd een helikopter ingezet. De bevalling verliep echter sneller dan verwacht en tijdens de tien minuten durende helikoptervlucht kwam de baby in gezonde staat ter wereld. 

Protest tegen de koning neemt toe in Spanje

In navolging van de eerdere demonstraties tegen de koning in Girona, waarbij foto's van het koningspaar in brand werden gestoken, wordt in Catalonië opnieuw een protestactie tegen het koningshuis voorbereid. Deze zou volgens internetbronnen plaatsvinden op 12 oktober, een nationale feestdag. 

Inmiddels is de tweede verdachte voor het in eerder brand steken van foto's van het koningspaar geïdentificeerd. Hij moet vandaag voorkomen. Een fotograaf die getuige was zal door een andere rechter ondervraagd worden. 
Eerder deze week verklaarde een aantal Catalaanse partijen dat premier Zapatero zeggenschap over het leger zou moeten krijgen, terwijl in Baskenland de koning bekritiseerd werd omdat hij geen enkel commentaar had geleverd toen de Spaanse troepen naar Irak werden gestuurd. Volgens de grondwet is het de koning, die officieel oorlog verklaart. 

Wat deden Madeleine’s ouders in Huelva?

Volgens de Portugese krant Correio da Manha onderzoekt de Portugese politie de vraag waarom de familie McCann op 3 augustus de Spaanse stad Huelva bezocht. Het onderzoek maakt deel uit van de reconstructie van de 2.750 kilometer die de familie aflegde in de huurauto, waarin DNA-sporen werden aangetroffen. 3 augustus was een feestdag in Huelva, dat in de deelstaat Andalusië ligt, maar het is onduidelijk wat de reden van het bezoek is geweest. De ouders van Madeleine worden nog altijd door de Portugese politie verdacht, maar er is niet voldoende bewijsmateriaal gevonden.

Lowcost-krant binnen paar uur uitverkocht

De nieuwe Spaanse lowcost-krant Público was gisteren binnen een paar uur uitverkocht. Net als vele anderen moest ook ik tot vandaag wachten om het nieuwe dagblad – dat slechts vijftig cent kost – voor het eerst te bemachtigen. Van de 250.000 exemplaren werd ongeveer eenderde in de hoofdstad Madrid verkocht. In de tweede editie wordt vandaag uitgebreid aandacht besteed aan het succes van gisteren. Público probeert lezers aan zich te binden door te strooien met dvd's. Vandaag kijgt de lezer Fahrenheit 9/11 kado en morgen is dat de film Maria Full of Grace

Nationale vlag mag niet ontbreken

 

Nadat eerder al kamervragen waren gesteld door oppositiepartij PP over de verplichte aanwezigheid van de Spaanse vlag op gemeentehuizen, heeft de PP nu aangekondigd moties in te dienen en aangiften te doen van alle overheidsgebouwen waar de nationale vlag ontbreekt. De partij is van mening dat de wet moet worden nageleefd en dat de zittende regeringspartij PSOE op dit vlak te laks is. Eerder had premier Zapatero al aangegeven andere prioriteiten te stellen. 

Vierduizend konijnen als maaltijd voor Iberische lynx

In een poging de Iberische lynx tegen uitsterving te beschermen worden de komende weken vierduizend konijnen losgelaten in het Natuurpark Doñana in het zuiden van Spanje. De dieren leven van konijnen en mede door de afgenomen konijnenpopulaties in het land, wordt de lynx ernstig in zijn voortbestaan bedreigd. Ook zal de komende weken een aantal lynxen uit de Sierra Morena worden overgebracht naar het natuurpark. Afgelopen jaar werden in Spanje 73 welpen geboren. In het Natuurpark Doñana leven momenteel acht vruchtbare vrouwtjeslynxen.

Snelweg op zee om Frankrijk te omzeilen

Een lijndienst tussen Bilbao en het Belgische Zeebrugge – in Spanje reeds gedoopt tot 'snelweg op zee' – wordt vandaag in gebruik genomen. De eerste afvaart van het bedrijf Transfennica zal vanmiddag plaatsvinden vanuit Zeebrugge. De bedoeling is de Franse wegen te ontlasten.

Op de schepen die worden ingezet zullen voornamelijk vrachtwagens vervoerd worden. De reis zal zo'n 38 uur in beslag nemen en naar verwachting kunnen jaarlijks meer dan 100.000 vrachtwagens vervoerd worden. 

Marbella noemt zichzelf rampgebied

Spanje´s meest decadente gemeente Marbella wil tot rampgebied verklaard worden. Aanstaande vrijdag zal in het raadhuis een vergadering plaatsvinden, waarbij het gemeentebestuur het kabinet zal vragen Marbella tot noodgebied te verklaren. De reden hiervoor is de hevige storm van afgelopen vrijdag, die verantwoordelijk was voor schade aan bijna drieduizend auto´s. Ook panden in de stad zouden beschadigd zijn. Een voorlopig rapport over de schade is reeds naar Madrid verstuurd.