Archief: augustus 2007

Boete voor tekenaars koninklijke sekscartoon

Twee striptekenaars kregen ieder 3.600 euro boete opgelegd van de rechter voor de publicatie van een spotprent, waarin een seksende kroonprins de hoofdrol speelt. Eind juli werd de editie van het satirische weekblad El Jueves uit de schappen gehaald, vanwege de sekscartoon. 

De spotprent werd gemaakt naar aanleiding van een recent regeringsbesluit, waarin werd vastgelegd dat ouders voor elke pasgeborende 2500 euro extra krijgen. Het is een poging het lage geboortecijfer in Spanje op te krikken. Op de voorpagina van El Jueves stond een naakte kroonprins Felipe afgebeeld, die zijn vrouw Letizia tijdens de geslachtsgemeenschap toespeelt: "Realiseer jij je dat als je zwanger wordt…ik dichter bij werken kom dan ik ooit eerder in mijn leven ben geweest?".

De tekenaars kwamen er nog goed vanaf, want op majesteitsschennis staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

Ik schreef eerder over deze kwestie: klik hier voor het artikel. 

Madrilenen stemmen voor logo Olympische Spelen

Madrid laat haar burgers meebeslissen over het logo voor de Olympische Spelen in 2016. Tien ontwerpen zijn geselecteerd en inwoners kunnen tot 23 september hun stem uitbrengen op diverse plekken in de stad en via internet.
Of de Spelen ook daadwerkelijk plaatshebben in Madrid is nog niet zeker. Chicago, Baku, Praag, Rio de Janeiro en Doha hebben hun zinnen ook op het sportevenement gezet. Pas in 2009 wordt beslist welke stad de gelukkige is.  

Wild zwijn neemt duik in hotelzwembad

Een wild zwijn besloot gistermiddag een duik te nemen in het zwembad van een hotel aan de Costa del Sol. Volgens deskundigen was het beest gewond en voelde het instinctief aan dat water goed zou zijn voor de wonden. De hotelgasten waren behoorlijk geschrokken. 
Het duurde drie uur voordat de politie het zwijn uit het water had gevist. Uiteindelijk zagen agenten geen andere mogelijkheid dan het beest met een schotwond om het leven te brengen. Het zwijn was agressief geworden. 

Canarisch eilandje te koop

Altijd al gedroomd van een eigen eilandje, het liefst in tropische uitvoering? Voor 9 miljoen euro verkopen de huidige particuliere eigenaars hun eiland Montaña Clara, een paar kilometer ten noorden van Lanzarote en deel van de archipel de Canarische Eilanden. 

Het eilandje van 2,7 vierkante kilometer maakt deel uit van het Nationale Park Chinijo. Dat betekent dat bebouwing verboden is en de koop van het eiland gepaard gaat met de acceptatie van tal van normen om de natuur van het onbewoonde eilandje te beschermen. Bovendien valt het met het tropische aspect wel mee: er zijn geen stranden op Montaña Clara te vinden. Toekomstige eigenaars moeten rekening houden met de nodige administratieve rompslomp: het is de bedoeling dat het eiland in de toekomst openbaar bezit wordt. Toch heeft onroerend goed bedrijf Look & Find naar eigen zeggen al twee potentiele kopers gevonden: een financieel bedrijf en een Nederlandse familie.

La Tomatina

Vandaag vindt in het Valenciaanse dorpje Buñol La Tomatina, het Tomatenfeest, plaats. Dat betekent dat inwoners en bezoekers elkaar een uurlang mogen inpeperen met rijpe tomaten. Volgens sommigen is La Tomatina het grootste 'gooi-met-eten-festijn' ter wereld.

115.000 tomaten en 40.000 deelnemers – Buñol heeft slechts 9.000 inwoners - : La Tomatina is na San Fermin's stierenvechten waarschijnlijk het bekendste Spaanse traditionele feest. Het tomatengooien wordt nu al zo'n zestig jaar gedaan. De origine van de bijzondere activiteit is onduidelijk. Het feest wordt gehouden ter ere van de stadsheilige San Luis Bertrán, die met tomaten weinig van doen heeft. Volgens sommigen raakte ooit een groep bandieten slaags met de deelnemers van de traditionele processie en gebruikten zij het eerste wat voor het grijpen lag om de processiedeelnemers te bestoken: een handvol tomaten. Zo werd een nieuwe traditie geboren. 
In de jaren vijftig werd het festijn tot tweemaal toe verboden, maar de inwoners van Buñol lieten het niet op zich zitten en hielden in 1959 een protestmars onder de toepasselijke naam 'de begrafenis van de tomaat'. Een megatomaat in kist deed dienst als tranentrekker. Prompt werd het feest weer toegestaan.
Tip voor bezoekers: slippers, zo weinig mogelijk kleding en een duikbrilletje. Het is verplicht de tomaten voor het gooien fijn te knijpen, zo worden pijnlijke lanceringen voorkomen.

Todo sobre mi Madre

Acht jaar nadat Pedro Almodovar wereldwijd opzien baarde met zijn film Todo Sobre Mi Madre (All About my Mother), is vanaf vanavond in het Londense Old Vic Theatre de theaterversie van de veel bekroonde film te zien. De officiele opening van het stuk heeft plaats op 4 september, de dag dat ook critici en Almodovar zelf aanwezig zullen zijn. De film won destijds een Acadamy Award voor beste buitenlandse film en wist maar liefst zeven Spaanse Goya's in de wacht te slepen. 

TIP: Overnachten in het Nederlands

De een krimpt in elkaar bij de gedachte aan een strandvakantie tussen de Nederlanders aan de Costa's, de ander vindt het een heerlijk idee en eet het liefst elke dag in tenten als Jopie's Eethoek en de Hollandse Snackhoek. Wil je je zaakjes bovendien het liefst in eigen taal regelen dan kan dat. De website vakantiebijnederlandersinspanje.nl brengt het diverse aanbod van vakantiewoningen, villa's en Bed & Breakfasts, allemaal voorzien van Nederlandssprekende eigenaar, bij elkaar. Voorzieningen in heel Spanje zijn op de site te vinden.

Antieke wereldkaarten ontvreemd uit Nationale Bibliotheek

Uit de extra beveiligde Sala Cervantes van de Nationale Bibliotheek in Madrid zijn twee antieke wereldkaarten uit 1482 verdwenen. 


De twee kaarten maakten deel uit een editie uit 1482 van Ptolomeus' werk Kosmografie en werden bewaard in de Sala Cervantes, die alleen toegankelijk is voor leden die in het bezit zijn van een speciaal lidmaatschap voor onderzoekers. Van het werk Kosmografie zijn er zo'n 120 exemplaren die in de belangrijkste bibliotheken ter wereld bewaard worden. Momenteel worden de beide volumes van het werk onderzocht op eventuele aanwijzingen.

Staatstelevisie bant stierenvechten

Voor het eerst in haar geschiedenis zal de Spaanse staatsomroep TVE het komende seizoen stierenvechten niet uitzenden. 


In 1948 was de eerste televisie-uitzending van TVE een stierengevecht en traditioneel mag de Spaanse staatstelevisie rekenen op een groot aantal trouwe kijkers. De afgelopen jaren werden al minder gevechten uitgezonden, maar vanaf nu is TVE een stierenvechtvrije omroep. Volgens een woordvoerder van RTVE, de Spaanse publieke radio- en televisie-omroep, is de beslissing niet genomen uit morele overwegingen. Wel gaf de woordvoerder aan de dat RTVE rekening wil houden met kijkende kinderen.

Haai zaait onrust voor de kust van Tarragona

Een vrouwelijke haai met een lengte van 1,5 meter heeft zich in het water van La Playa del Miracle in Tarragona geïnstalleerd. De haai heeft het niet op mensen voorzien, maar zwemmers moeten voorlopig uitwijken.


De gemeente Tarragona heeft het deel van het strand waar de haai, die op een paar meter voor de kust rondzwemt, zich bevindt voorlopig afgesloten voor strandgangers. Zo wordt menselijk contact met de zeevis, die leeft van kleinere vissoorten, voorkomen, omdat dat weleens agressie zou kunnen oproepen. 

Binnen enkele dagen zal de haai worden overgebracht naar het Aquarium in Barcelona of elders, midden op zee, worden losgelaten.